Саме під цим девізом 20го листопада в ЗНУ відбувся VII Всеукраїнський Фестиваль Філософії “Захід-Схід. Діалог Культур”, що зібрав школярів Запоріжжя та всієї України і традиційно проводиться факультетом соціології та управління.

У наш час поняття “діалог культур” досить широко вживається. Під цим словосполученням розуміється “така форма і спосіб комунікації двох культур, коли кожна із сторін визнає іншу як рівну, виявляє до неї інтерес, визнає її відмінність, поважає її унікальність і водночас через пізнання і визнання характеристик іншої культури поглиблює уяву про себе, чіткіше усвідомлює себе, свої контури і якості, поглиблює самоідентичність.

Діалог разом із тим — не просто обмін словами, але такий, що набуває форми систематично розгорнутого, доказового міркування. Він передбачає спілкування людей, які мислять раціонально, ставлять собі за мету пошук істини, якої вони не знають, але існування якої не викликає у них сумнівів. Відмова від пошуку істини також позбавляє діалог сенсу. У будь-якому випадку діалог є спілкування людей, які живуть у ситуації свободи.

Фестиваль бере за мету популяризацію філософського світогляду серед школярів та студентів країни, формуванню нестандартного інноваційного мислення, спрямованого на вирішення актуальних соціальних проблем.

Для досягнення цієї мети було створено 7 різних за напрямками локацій, що дозволили подивитися на філософію з іншого боку, розвіяти стереотипи того, що філософія – це складно і нудно, адже участь у фестивалі передбачала цікаві інтерактиви на філософську тематику, “Філософський ринг”, з рядом питань формату «Що? Де? Коли?», дебати, де дві сторони повинні були знайти відміності у музиці і культурі заходу та сходу, філософський аліас, де учасники вгадумали філософські терміни за їх описом, творчий конкурс, презентації команд та навіть медитації!

Усього участь взяли 9 команд з різних навчальних закладів міста та області. Для перемоги, учасники повинні були набрати найбільшу кількість балів серед своїх суперників на кожній локації, «Філософскому рингу» та креативно представити свою команду справедливому жюрі, в ролі якого виступали

викладачі факультету соціології та управління ЗНУ, ЗГМУ та представники Запорізької міської ради, а саме: Бірюкова Тетяна Федорівна -виконуюча обовязки декана факультету соціології та управління, канидат філософських наук; Утюж Ірина Геннадіївна — доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри суспільних дисциплін Запорізького державного медичного університету; Глазунов Володимир Володимирович — доктор філософських наук, професор кафедри соціальної філософії та управління; Капріцин Ігор Ілліч — доктор філософських наук, професор кафедри соціальної філософії та управління; Карім ель Гуессаб — кандидат філософських наук, доцент кафедри соціальної філософії та управління; Краснокутський Олександр Володимирович — доктор філософських наук, професор кафедри соціальної філософії та управління; Шершень Вероніка Іванівна – головний спеціаліст сектору соціального захисту прав дітей управління у справах дітей Запорізької міської ради.

За результатами, титул переможців одержала команда студентів ЗГМУ “Казкові лікарі”. Друге місце посіла команда «Інь-ян”, а третє “Коти Канта”.
Команди-переможці отримали креативні акрилові грамоти, та подарунки від наших спонсорів – кондитерської “Солодке життя” та торгової марки “Ярило”.

Після закінчення фестивалю лунали слова подяки учасників, що означають лиш одне – фестиваль не дарма став традиційним. З кожним роком він підтверджує свою актуальність та важливість. Тож, чекаємо на всіх наступного року!

Ось так пройшов VII Всеукраїнський Фестиваль Філософії “Захід-Схід. Діалог Культур” у Запорізькому національному університеті. Висловлюємо щиру подяку командам-учасникам, членам журі та спонсорам фестивалю За активну участь!

Єлизавета Токмакова