12 квітня  на базі факультету соціології та управління  відбулась  IX  Міжнародна наукова конференція «Соціальне прогнозування та проектування майбутнього країни: проблеми мира та ненасильства в змінах глобального порядку», в якій взяли участь науковці ЗНУ та інших вишів, а також студенти.

Зі вступним словом до всіх присутніх звернулась виконувач обов’язків декана факультету соціології та управління Тетяна Бірюкова. Вона оголосила конференцію відкритою, визначила порядок денний та виказала подяку організаторам заходу. Серед них: Міністерство освіти і науки України,Запорізький національний університет, Факультет соціології та управління, Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова, Запорізький медичний державний університет, Соціологічна асоціація України, Запорізька обласна державна адміністрація, Запорізька обласна рада, Міжрегіональне управління нацдержслужби, Королівський коледж міста Нью-Йорк, Кавказький міжнародний університет, Інститут міжнародних досліджень Вроцлавсбького університету, Інститут державної політики факультету соціології та економіки університету імені Коменського в Братиславі, Центр стратегічного прогнозування та проектування, Союз соціальних технологів України, Український центр соціального проектування, TeamEurope Запоріжжя.

Під час пленарного засідання конференції її учасників привітали  заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, проректор ЗНУ з наукової роботи Геннадій Васильчук, та професор кафедри соціології ФСУ ЗНУ, експерт Team Europe у Запорізькій області Максим Лепський.

Звертаючись від імені ректорату до всіх присутніх, Геннадій Васильчук наголосив увагу на важкості та, водночас, важливості соціального прогнозування і побажав науковцям плідної роботи, а студентам не залишатись осторонь політичного та суспільного життя країни. Едуард Гугнін, зокрема, відзначав, що прогнозування   на сьогоднішній день є надзвичайно актуальною темою, особливо в умовах економічних та політичних змін. А Максим Лепський провів стислий екскурс щодо конференцій минулих років.

Вже традиційним для конференції є осмислення методології прогнозування та проектування, сценарних технологій визначення «неможливого» у розвитку світу та України, формування суб’єктів миру, дослідження взаємозв’язку миру та війни, державотворення та політичної модернізації.

Цьогоріч до обговорення долучились завідувач кафедри соціології ДНУ ім. О.Гончара , д.соц.н., професор Віталій Кривошеїн; завідувач кафедри філософії КНУ ім. Б.Грінченка, д.філос.н., професор Роман Додонов; завідувач кафедри менеджменту організацій та управління проектами Інженерного інституту ЗНУ, д.філос.н., професор Валентина Воронкова; доцент кафедри філософії Національного університету «Запорізька політехніка», к.філос.н. Олександр Повзло; аспірант кафедри філософії ДНУ ім. В.Стуса Катерина Горбенко; завідувач кафедри суспільних дисциплін ЗДМУ, д.філос.н., професор Ірина Утюж та інші.

В ролі спікерів на конференції також виступили професор кафедри соціології ЗНУ, д.філос.н., експерт Team Europe у Запорізькій області Максим Лепський; завідувач кафедри соціології ЗНУ, д.філос.н., доцент Володимир Скворець; професор кафедри політології ЗНУ, д.політ.н, професор Олена Кіндратець;  професор кафедри соціальної філософії та управління ЗНУ, д.філос.н., доцент Володимир Глазунов; професор кафедри соціальної філософії та управління ЗНУ, д.філос.н., доцент Ігор Капріцин; завідувач кафедри соціальної філософії та управління ЗНУ, д.філос.н., доцент Тарас Бутченко;  професор кафедри соціальної філософії та управління ЗНУ,д.філос.н., доцент Володимир Краснокутський; доцент кафедри соціальної філософії та управління ЗНУ, кандидат наук з державного управління Олена Заїка.

Робота конференції складалась з двох секцій і проходила у форматі Світового кафе, що характеризується жвавим обговоренням між значною кількістю учасників за заздалегідь визначеними темами і передбачає можливість кожному висловитися із більшості тем. Науковці говорили про «Публічне управління та соціальну роботу в контексті мироворення»,  «Сталий розвиток людства та філософію освіти миротворення» та «Європейську філософську освіту та креативні індустрії в контексті миротворення».

Модераторами першої секції були Максим Лепський та Віталій Кривошеїн.  В межах її роботи було представлено такі наукові тези, як «Рівні миротворчості та соціальна травма як кристалізація проблемного поля» (Лепський М.А.), «Ризик як проекція у майбутнє» (Кривошеїн В.В.), «Правлячий клас України перед викликом соціальних змін» (Скворець В.О.), «Шлях до «вічного» миру» (Кіндратець О.М.), «Український олігархічний пул як суб’єкт сучасної політики» (Глазунов В.В.).

Модераторами другої секції були Роман Додонов та Валентина Воронкова. Науковці висловлювали свою думку з приводу тем: «Освіта задля встановлення миру та безпеки: європейський досвід» (Додонов Р.О.), «Концепція управління екологічно збалансованим і соціально-орієнтованим розвитком економіки» (Воронкова В.Г.), «Культур-ресурсна рекреація у вивільненні особистісного потенціалу» (Капріцин І.І.), «Інституційний дизайн креативних індустрій у територіальній громаді» (Бутченко Т.І.), «Квітневі тези розбудови країни» (Краснокутський В.О.),  «Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (Заїка О.В.), «Глобальный смысл экологического образования» (Повзло О.М. у співавторстві з Повзло В.М.).

По завершенню виступів та доповідей по секціям та перерви на кава-брейк, науковці взяли участь в круглому столі «Європейське майбутнє України» (модератори – Максим Лепський та Ірина Утюж), де обговорили особливості європейської освіти, регіональну ініціативу ЄС в Україні Team Europe та європейські тенденції в українському освітньому процесі.

А завершенням роботи стало традиційне засідання круглого столу на тему «Філософські читання наукової школи В.І. Воловика».

За матеріалами конференції буде опублікована збірка тез, а також підготовлені спеціальні випуски журналу «Культурологічний вісник: Науково-теоретичний щорічник Нижньої Наддніпрянщини» та «Соціальна перспектива і регіональний розвиток».

Волошина Раїса

Фотограф – Оніщенко Крістіна