18 березня відбувся  цікавий літературний захід від НТСАДМВ ФСУ за новелою М. Хвильового «Я (Романтика)».

Її головною ідеєю є фатальна невідповідність між ідеалами революції та методами їх досягнення, засудження більшовицького революційного фанатизму. М.Хвильовий у своєму творі зобразив антигуманний руйнівний характер громадянської війни й революції, що призвели до зречення власного «Я», протиборства добра і зла .

Студенти обрали незвичний формат заходу – Літературний суд. На суді були присутні: суддя, сторона звинувачення (прокурор), сторона захисту (адвокат), свідки та суд присяжних.

Підсудним був головний герой новели –  безіменний чекіст, голова «чорного трибуналу». Йому було висунуто звинувачення у фанатизмі та надто жорстоких методах досягнення ідеалів революції. Сторона звинувачення наполягала на довічному ув’язненні, а сторона захисту – на виправданні підсудного. Судовому процесу допомагали свідки – Андрюша та Доктор Тагабат, які давали свідчення по справі.

Суд визнав підсудного винним, але взяв до уваги те що особистість героя формувалась у складних соціально-політичних умовах, він зазнавав постійного тиску з боку суспільства. Це дало привід зменшити вирок та дати можливість для виправлення.

Учасники заходу оцінили незвичний формат обговорення літературних творів та висловили сподівання на продовження цікавих заходів від Наукового товариства.