9 лютого на  факультет соціології та управління відбувся традиційний День відкритих дверей. Понад п’ятидесяти абітурієнтів з різних шкіл міста Запоріжжя завітали на захід та отримали нагоду дізнатись про навчання в ЗНУ з перших вуст.

Захід розпочався зі вступного слова  виконувача обов’язки декана факультету соціології та управління Тетяни Бірюкової. Вона привітала абітурієнтів та зазначила, що їх головною перевагою, на сьогоднішній день, є високий рівень інформованості щодо сучасних освітніх можливостей. Школярі почули багато корисної інформації, що стосувалась останніх змін Вступної кампанії 2019 року, її особливостей і, звісно, про факультет соціології та управління – один з провідних центрів України з підготовки фахівців соціальної сфери.

Ведучими заходу стали голова Студентської ради ФСУ Єгор Гуков та голова культурно-масового сектору Ілля Горобцов, які познайомили гостей з освітніми програмами факультету,  в тому числі чотирма новими.

Розпочали з кафедри соціології, яку представляють дві спеціальності – «Соціологія» та «Соціологія медіації і кримінології». Обидва напрямки є універсальними, користуються високим попитом на ринку праці. Студенти ФСУ отримують компетенції  критичного мислення, збору та обробки інформації, проведення соціологічних досліджень, завдяки чому можуть працевлаштуватись у сфері бізнесу, політики, державного управління і не тільки.

На кафедрі політології є можливість навчання за спеціальностями «Політологія» і «Міжнародна політика та політика національної безпеки». Студенти можуть опанувати навички аналітичного мислення, прогнозування подій, політичного менеджменту та реклами, управління, а також розвинути свої лідерські якості. Після закінчення університету, випускники займаються партійною та виборчою діяльністю, політичною рекламою, працюють у сфері дипломатичних відносин та національної безпеки.

Найбільшою на факультеті є кафедра соціальної філософії та управління. Абітурієнтів познайомили з такими спеціальностями, як «Соціальна робота», «Європейські філософські студії і креативні індустрії», «Публічне управління та адміністрування», «Територіальне публічне управління». Студенти цих напрямків вчаться створювати та реалізовувати соціальні проекти, генерувати нові ідеї, організовувати командну роботу і багато чого іншого. Вони можуть працювати у ЗМІ, креативному секторі економіки, органах державного та місцевого управління, громадських та волонтерських організаціях, культурній, духовній і мистецькій галузях.

Також абітурієнти отримали нагоду познайомитись із завідувачами кафедр. З відео-привітаннями до них звернулись Володимир Скворець (кафедра соціології), Євген Цокур (кафедра політології) і Тарас Бутченко (кафедра соціальної філософії та управління).

Наступним етапом заходу стало знайомство з потужним самоврядуванням факультету. Студрада розповіла про численні можливості для розвитку, тренінги від представників європейських країн, міжнародне співробітництво, щорічний Фестиваль філософії, круглі столи, наукові конференції та, загалом, яскраве студентське життя на ФСУ.

Також на абітурієнтів чекали п’ять станцій з цікавими завданнями від викладачів ФСУ. Станція «LEGOLAND» являла собою творчий освітній простір для групової роботи та самовираження. Разом з Ольгою Широбоковою та Оленою Маловічко учасникистворювали власні соціальні проекти та представляли їх з використанням конструктора Lego. На «Соціологічному квесті» школярам  було запропоновано наосліп витягнути декілька карток з малюнками, проаналізувати їх, і скласти історію свого майбутнього. За допомогою Олександри Сорокіної, Тетяни Бірюкової та інших викладачів кафедри соціології вони  спробувати стратегувати власну кар’єру. На станції «Як стати президентом» на гостей чекав майстер-клас з медіаграмотності від Євгена Цокура, після якого кожен учасник готував невелику розповідь про те, чому він хоче або не хоче стати президентом, аргументуючи свою думку. На «Креативній майстерні» команди вчились основам проектування під час будівництва мосту з підручних матеріалів. Вони продовжували роботу попередніх учасників, презентували свої ідеї, аналізували помилки та досягнення за підтримки Ігоря Капріцина та Володимира Глазунова. А на локації «TEAMclub» гості розвивали навички командної роботи та креативного мислення разом з Оленою Заїкою та Олександром Краснокутським.

Завершальним етапом Дня відкритих дверей став тренінг «ЗНО без проблем» від кандидата психологічних наук Ганни Бойко. Вона дала практичні поради з приводу того, як правильно організувати свою підготовку, як підготуватись психологічно, та що робити під час проходження ЗНО. Для закріплення знань абітурієнтам було запропоновано декілька цікавих вправ, зокрема «Мій позитивний досвід» та «Порада від експертів».

Всі гості залишились у захваті від цікавого та інформативного Дня відкритих дверей. Вони ставили багато питань, на які з радістю відповідали Максим Лепський, Тетяна Бірюкова, Ольга Широбокова, Олена Маловічко, Наталія Лепська, Євген Цокур, Ганна Бойко, Олександр Краснокутський, Олена Заїка, Володимир Глазунов, Ігор Капріцин, Олександра Сорокіна, Володимир Скворець та інші викладачі факультету. Приємно, що з багатьма абітурієнтами ми вже добре знайомі, адже проводили  тренінги та майстер-класи в їх школах. Сподіваємось, що у вересні вони знов завітають до ЗНУ, але  вже в ролі студентів факультету соціології та управління.

Раїса Волошина