На факультеті соціології та управління дуже поширеними є різноманітні інтерактивні методи навчання, до яких залучаються студенти усіх курсів та спеціальностей. Адже зміни, які відбуваються в сучасному світі вимагають і змін мети та призначення вищої освіти. Викладачам важливо викликати інтерес до навчальної теми, перетворювати  аудиторію пасивних спостерігачів на активних учасників заняття.

28 листопада в рамках дисципліни «Методи та організація досліджень у соціальній роботі», яку викладає професор кафедри соціальної філософії та управління, доктор філософських наук Ірина Чайка, відбулась фокус-групова дискусія.

Фокус-групи – це поширений метод опитування громадської думки у різних сферах, від політики до маркетингу. Він дає змогу детально обговорити важливі питання та побачити їх під новим кутом зору. В Україні такі дослідження активно використосовуються громадськими організаціями задля того, щоб глибше вивчити проблеми, актуальні для суспільства, та знайти шляхи їх вирішення.

У фокус-групі прийняли участь студенти третього курсу спеціальності «Соціальна робота». Темою обговорення було обрано «Особливості створення молодої сім’ї в Україні». А його мета полягала у дослідження суспільної думки молоді щодо проблем, які можуть виникати в молодих родинах.

Студенти розподілили між собою ролі, які мали виконувати в рамках заняття. Відомо, що багато в фокус-групі залежить від її ведучого – модератора. Ним стала Анастасія Асєєва. Дівчина створила вільну, доброзичливу, неформальну атмосферу спілкування, що посприяло виникненню спонтанних реакцій і думок, розкриття глибинної мотивації учасників обговорення. У дискусії прийняли участь Кристина Чишко, Валерія Купрієнко, Олександра Шевченко, Раїса Волошина, Сабіна Гумбатова, Руслан Горбенко, Владислава Левандовська, Гліб Усенко та Владислав Троцький.

Фокус-групове інтерв’ю розпочалось зі вступу, який передбачав знайомство учасників, визначення предмету дослідження та правил проведення дискусії. Потім перейшли до обговорення семи блоків питань, які стосувались визначення поняття «сім’я», основних проблем, з якими можуть зіштовхнутись молоді пари та шляхів їх подолання.  Студенти  порівнювали традиції щодо створення родини, які існували в суспільній свідомості за радянських часів, з сучасністю. Визначали чи впливає офіційна реєстрація шлюбу на стосунки. Висловлювали свої думки щодо твердження про те, що сім’я – це втрата свободи.  Не залишили поза увагою і  актуальну на сьогодні тему одностатевих шлюбів.

Також на фокус-груповому інтерв’ю були присутні слухачі: Аліна Омельяненко, Антоніна Драгнєва, Євген Левченко, Альона Василенко, Денис Дирман та  Сергій Журавльов. Вони уважно слідкували за ходом дискусії та складали детальний аналітичний звіт за результатами своїх спостережень. В ролі оператора виступила  Анна Кобець, завдяки якій після закінчення фокус-групи кожен учасник отримав відеозапис обговорення.

Майбутнім соціальним працівникам вдалось відповісти на всі заплановані  питання. Вони висловлювались досить вільно, аргументували власні думки, наводили приклади з життя. По завершенню фокус-групи студенти зазначили, саме такі практичні заняття відіграють провідну роль у формуванні їх професійних навичок.

Раїса Волошина