Двадцятого листопада у  ЗНУ відбувся шостий Всеукраїнський фестиваль філософії, який проводиться щорічно та популяризує філософський світогляд серед школярів і студентів країни. Його традиційно проводить факультет соціології та управління.

Метою фестивалю є залучення молоді до філософського осмислення життя, сприяння формуванню нестандартного інноваційного мислення, спрямованого на вирішення нагальних соціальних проблем. Цьогорічною темою стала «Філософія Сходу: проблеми миру та толерантності». Задавали темп заходу артистичні ведучі Едуард Бойко та Ілля Горобцов.

На фестивалі було представлено 13 команд з різних навчальних закладів міста та області, більшість з яких брали участь в ньому не вперше. Ще до початку змагань гості отримали можливість виграти призи, потрібно було лише підписатись на сторінку ФСУ в Instagram. Перші п’ять людей, які це зробили – отримали брендовані блокноти від факультету.

Від імені ректорату вишу до всіх присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи ЗНУ Юрій Каганов. Він привітав гостей фестивалю, висловив глибоку вдячність факультету соціології та управління та особисто декану – Максиму Лепському, а учасникам побажав бадьорості, креативу і натхнення.  Також на захід завітав голова редакції інформаційного порталу «Україна по-арабськи» Мохаммад Фараджаллах. Він нагородив грамотами за вагомий внесок у розвиток двосторонніх культурних та наукових відносин між Україною та арабським світом ректора Запорізького національного університету, доктора історичних наук, професора, заслуженого працівника освіти України Олександра Фролова,  декана факультету соціології та управління,  доктора філософських наук, професора Максима Лепського та завідувача кафедри соціальної філософії та управління ЗНУ, доктора філософських наук,  професора Тарас Бутченка.

Фестиваль проходив  у три етапи. Перший передбачав візитівки, під час яких команди мали представити себе і продемонструвати власне бачення толерантності. Вони співали пісні, показували  відеоролики та театральні постанови. Другий етап  змагань відбувався  у форматі гри «Що? Де? Коли?», де на учасників чекали 10 цікавих запитань. В третьому «секретному» етапі приймали участь лише капітани команд. Кожному з них необхідно було витягнути конверт з питанням філософської тематики та дати на нього відповідь самостійно, або за допомогою своїх колег.

Результати команд-учасників оцінювались професійним журі. До його складу увійшли:  декан факультету соціології та управління,  доктор філософських наук, професор Максим Лепський, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри суспільних дисциплін ЗДМУ Ірина Утюж, кандидат філософських наук, доцент Ель Гуессаб Карім, завідувач кафедри соціальної філософії та управління, професор кафедри, доктор філософських наук, доцент Тарас Бутченко, професор кафедри соціальної філософії та управління доктор філософських наук, доцент Олександр Краснокутський, професор кафедри соціальної філософії та управління, доктор філософських наук, доцент Володимир Глазунов та інші науковці.

В підсумку, кожна команда отримала перемогу в певній номінації: Квіти Сократа (Січовий колегіум) – «Найкраща візитівка», Конфуцій (ЗГК ЗНТУ) – «Філософська сміливість», Нескорені (КЗ «ЗСЗШІСП» ЗОР) – «Жага до перемоги», Прометей  (Запорізький авіаційний коледж ім. О.Г.Івченка) – «Філософська перспектива», «Родичі гарбузові» (Запорізька спеціалізована школа №100) – «Філософська толерантність», Учні Ошо (ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей») – «Філософія розвитку», Коти Канта  (Запорізька гімназія №107) – «Філософське бачення», 50ий-легіон (Запорізька гімназія №50) – «Мистецтво інтерпретації», Боги-філософи (Мелітопольський ліцей №9) – «Ерудиція». Третє місце на Фестивалі філософії зайняли Джентельмени Толерантності (Торговий коледж ЗНУ), друге – Toitsy (Електротехнічний коледж ЗНТУ),  перше отримали Лицарі медицини (ЗДМУ). Хоча найбільшу кількість балів під час змагань набрала команда Восточный экспресс (факультет соціології та управління ЗНУ, журі вирішило віддати перемогу не менш гідним новачкам,  а наші студенти-філософи отримали перемогу в номінації «Глядацькі симпатії та симпатії журі».

Всі учасники отримали грамоти, сувеніри та солодкі подарунки. Свою спонсорську підтримку організаторам фестивалю надали депутат Запорізької обласної ради Дмитро Зотов, Запорізький обласний центр молоді в обличчі директора Інни Скороходової  та Студентська рада факультету соціології та управління.

Абсолютно кожен, хто відвідав Фестиваль філософії 2018 отримав чимале задоволення: учасники – від гри, гості заходу – від чудової та насиченої програми, а судді – від талановитої, нестандартно мислячої молоді.

Раїса Волошина

Фотограф – Анна Кобець