Наприкінці жовтня до Запоріжжя завітала делегація викладачів Європейського університету Віадріна (Німеччина) за Міжнародною програмою обміну викладацьким досвідом із Запорізьким національним університетом. Викладачі факультету соціології та управління  та представники ЗНУ в липні цього року вже відвідували німецький вуз,  де вивчали методики проведення занять іноземних колег, використання тьюторства тощо.

22 жовтня відбулось урочисте відкриття зали Європейських студій. Це аудиторія ЗНУ, де студенти та науковці зможуть відвідувати лекції та майстер класи, навчатимуться писати грантові проекти, спрямовані на взаємодію з країнами Європи. Було презентовано проекти Еразмус+ , пройшло засідання круглого столу учасників програми. Студент ФСУ Едуард Бойко виступив спікером перед німецькою делегацією на тему «Тьюторінг як майбутнє освіти України».

Другий день видався не менш насиченим. Володимир Глазунов, професор кафедри соціальної філософії та управління, доктор філософських наук, доцент, організував тренінг «Популяризація соціальної роботи серед учнівської молоді». Відбулось практичне заняття магістрів спеціальності «Соціальна робота» з дисципліни «Зв’язки з громадськістю». Студенти висловлювали свої думки на тему «Організація PR-заходів». Тарас Бутченко, завідувач кафедри соціальної філософії та управління, професор, доктор філософських наук, доцент, провів майстер-клас «Досвід впровадження проектних методів навчання на ФСУ». Він наголосив, що курс «Соціальне проектування» проходять магістри напрямів «Соціальна робота» і «Публічне управління та адміністрування», а під час написання кваліфікаційних робіт третім розділом їм рекомендують робити соціальні проекти.  Під час заняття студенти та викладачі пройшли «розминку» проектної уяви та згенерували концепцію проекту співпраці української та німецької студентської молоді.  Юлія Яцина, аспірантка кафедри політології ФСУ також провела майстер-клас, на якому розповіла про актуальні для сьогодення «Патології державних управлінських рішень». Всі виступи проходили українською мовою з синхронним перекладом на німецьку.

24 жовтня також відбулось чимало цікавого. Максим Лепський, декан ФСУ, доктор філософських наук, професор, виступив з майстер-класом на тему «Медіація у важких ситуаціях і міжкультурні комунікації». На прикладі кадрів з відомих кінофільмів учасники аналізували поширені способи маніпулювання, грали в інтерактивні ігри, а студенти факультету зазначили, що їм дуже сподобалось на практиці спробувати те, що вони вивчали в теорії. Ігор Капріцин, професор кафедри соціальної філософії та управління, доктор філософських наук, доцент провів тренінг «Ресурсна рекреація». Спікер говорив, що сучасна людина часто страждає від негативного впливу стресів, її сили вичерпуються. А своєрідною терапією може стати живе спілкування з глиною та палеопсихологія. Всі учасники тренінгу ліпили фігурки із глини, оздоблювали їх візерунками та розмальовували. Наші закордонні гості прийшли у захват від такої діяльності. А Катерина Сіріньок-Долгарьова, заступник декана  факультету журналістики з міжнародного співробітництва і проектного менеджменту, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент,  вела мову про «Фейки у ЗМІ». Проаналізувавши всі засоби масової інформації, якими цікавиться сучасна людина, вона дала поради, як визначити чи фейковою є новина, а слухачі розпізнавали фейки та медіа-зомбі.

Наступного дня студенти Європейського університету Віадріна на знак вдячності за теплий прийом провели свій воркшоп. Відбулось підведення підсумків, всі учасники поділились приємними враженнями щодо обміну досвідом за допомогою методики «плакатів» та домовились про подальшу співпрацю між університетами.