27 березня на факультеті соціології та управління відбулась Модель Ради безпеки ООН.

Організатором заходу стала Ліга молодих політологів ФСУ, під керівництвом Віктора Коваля, студента другого курсу спеціальності «Політологія».

Темою засідання став військовий переворот у Венесуелі та гуманітарна криза в країні (вигадана ситуація).

До заходу також долучилась Тетяна Ніколаєва, –  кандидат філософських наук, професор, відомий в Україні політолог та експерт з міжнародної політики. Для того, щоб  залучити молодь до обговорення та аналізу проблем світової спільноти, вона розповіла студентам про роль Ради безпеки в вирішенні  сучасних міжнародних проблем. Велась мова і про Лігу націй, за моделлю якої створювалась ООН.

Професор коротко охарактеризувала кожен орган, що входить до складу Організації Об’єднаних Націй,  це – Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Секретаріат та Генеральний секретар (який обирається на 5 років), Міжнародний суд (рішення якого не оскаржуються  жодним  судом світу з 2007 року ),  Економічна і Соціальна рада, Рада з опіки.  Також Тетяна Ніколаєва запропонувала  студентам новий формат зустрічі – обговорення гострих політичних питань.

Учасники конференції намагалися налагодити діалог студентів, які представляли різні держави, що входять до складу Організації Об’єднаних Націй (Великобританію, США, Францію, Росію та Китай) , розширити знання про три основні напрямки її роботи –   навчитися  процедурним аспектам діяльності ООН, веденню диспутів, переговорів, знаходженню консенсусу і прийняттю відповідальних рішень.

За результатами засідання було прийнято резолюцію з низкою пропозицій щодо конкретних дій, спрямованих на подолання  вигаданої ситуації – гуманітарної кризи в країні.

Раїса Волошина