16 березня в Запорізькій гімназії  №107  відбулася V Міська конференція учнівського самоврядування  «Європейський вибір молоді Запоріжжя», присвячена євроінтеграції та спрямована на розвиток лідерських якостей. 200 представників шкільного самоврядування поділилися досвідом впровадження європейських цінностей в життя учнівської молоді.

У заході приймали участь представники 100 учбових закладів Вознесенівського, Олександрівського, Шевченківського, Комунарського,  Дніпровського, Заводського та Хортицького районів міста Запоріжжя, методисти районних кабінетів, координатори учнівського самоврядування районів міста, керівники майстер-класів, викладачі Запорізького національного університету,представники муніципальних та шкільних ЗМІ. У роботі конференції взяв участь заступник міського голови Валерій Еделєв.

Це – традиційна конференція, яка щороку консолідує діяльність органів запорізького учнівського самоврядування щодо національно-патріотичного виховання та сприяє обміну практичним досвідом. «Родзинкою» конференції шкільних лідерів в цьому році було те, що фахівці факультету соціології та управління Запорізького національного університету провели для школярів та вчителів серію майстер-класів, які були направлені на максимально ефективну адаптацію до відповідальності за своє майбутнє і майбутнє рідного міста.

Конференція «Європейський вибір молоді Запоріжжя» проходила в два етапи. Під час першого команди лідерів учнівського самоврядування кожного району міста презентували свої соціальні  проекти, які вже були реалізовані в школах. Другим етапом стала  робота в шести секціях, для кожної з яких викладачі та активісти студентського самоврядування факультету соціології та управління  Запорізького національного університету підготували цікавий майстер-клас.

Спікерами найпопулярнішого протягом конференції майстер-класу на тему «Стратегування кар’єри»  став декан факультету соціології та управління Запорізького національного університету, професор Максим Лепський та його асистентка – заступник декана з профорієнтаційної роботи ФСУ – Ольга Широбокова. Протягом майстер-класу,учасникам була запропонована креативна технологія, що допоможе визначитися з майбутньою спеціальністю, окреслити необхідні навички та компетенції та провести стратегування своєї кар’єри.

Майстер-клас «Тренінг спілкування», проводила Ганна Бойко, доцент кафедри соціальної філософії та управління ФСУ. Його метою стало формування культури спілкування та їх закріплення в ігровій формі. Також спікер ознайомила  школярів з формами спілкування, розповіла про «метод спільного» та важливу роль використання імен при зверненні.

Майстер-клас на тему «Основи проектного менеджменту» проводив Володимир Глазунов, професор кафедри соціальної філософії та управління ФСУ. Разом з активістами студентського самоврядування Запорізького національного університету, він навчив учнів правильно визначати мету та завдання соціальних проектів. Протягом майстер-класу було заплановано створення загальноміської мережі з проектування.

Майстер-клас на тему «Ораторське мистецтво» проводив Едуард Бойко, голова студентської ради факультету соціології та управління,  колишній  лідер учнівського самоврядування своєї школи. Він окреслив головні аспекти вдалого публічного виступу, поділився порадами щодо комбінування різних видів тону й темпу, чергування різних гучності й ритму голосу, а також розповів, чому мовчання можна застосувати як прийом привернення уваги.

Майстер-клас «Специфіка волонтерського руху в умовах загальноосвітньої школи» проводили активісти волонтерського руху «Студентське серце» ЗНУ Ганна Вовк та Катерина Васюкова. Дівчата розповіли про те, хто такий волонтер, які якості мають бути йому притаманні. Також не залишили без уваги і соціальні служби міста, волонтерські організації тощо.

Майстер-клас «Критичне мислення в контекстах інформаційного простору» провела Таїсія Ратушна, доцент кафедри соціології ФСУ.  Вона розповіла учням про те, як навчитись виявляти  неправдиву інформацію, розповіла про різницю між фейками та чутками і надала поради як не потрапити на гачок маніпуляторів.

Раїса Волошина