Факультет соціології та управління продовжує просвітницьку діяльність

Викладачі  та голова студентського самоврядування факультету соціологіі та управління Запорізького національного університету провели курс тренінгів для школярів  Запоріжжя за різноманітними напрямками.

Захід відбувся 18 лютого у конференц-залі. Одна з найбільших аудиторій університету була повністю заповнена потенційними абітурієнтами.

Школярі та  викладачі висловили свої очікування щодо тренінгів , і багато у чому вони співпали. Метою цього заходу стало бажання допомогти молоді знайти орієнтир для майбутнього успішного життя. Кожен мав змогу самостійно обрати найцікавішу для себе тему. Усього їх було представлено п’ять: «Вольові якості видатних лідерів», «Спілкування», «Візуалізація моди у інформаційному просторі», «Творча соціально- проектна уява» , а також  «Лідерство та Team building».

Перший тренінг проводив доктор філософських наук, декан факультету соціології та управління, Максим Лепський. Він розпочав його зі знайомства не лише задля налагодження комунікації, це був перший крок до пізнання якостей, притаманних лідеру. Важливим виявилось вміння добре запам’ятовувати, котре можна розвинути у собі, тренуючи, звісно що, пам’ять. Школярі  також дізнались про використання різних стратегій  під час знайомства. Виклад інформації був простим, з багатьма прикладами, обговореннями, що сприяло зацікавленості учасників тренінгу та постійному зворотньому зв’язку . Цілком можливо, що у майбутньому ряди лідерів поповняться за рахунок  школярів, котрі відвідали цю зустріч.

Другий тренінг було присвячено одному з найважливіших аспектів нашого життя  – спілкуванню.  Тож не дивно, що на ньому зібралась найбільша аудиторія слухачів. Кандидат психологічних наук Ґанна Бойко розповіла про те, як правильно презентувати себе і будувати дружні стосунки з оточенням. Учні грали у психологічні ігри, одна з яких мала назву «Перше враження». Ця вправа довела  можливість проаналізувати,  яке враження ми справляємо на незнайомих  нам  людей. Школярі були просто у захваті, адже дізнались багато  нового  про себе, і задумались над тим, чому оточення сприймає їх саме так. Також  вони отримали цікаву інформацію про те, як правильно відмовляти та дійти згоди.

У наступній, третій, аудиторії щодо проектної уяви розповідав завідувач кафедри соціальної філософії та управління Тарас Бутченко. Він наголосив на тому, що як прояв ідей людина використовує те, що її цікавить. Але необхідно розділяти буденні загальні уявлення від конкретної проектної.

Четвертий тренінг, котрий провели доктор соціологічних наук  Ольга Безрукова та викладач кафедри соціології  Олег Бондаренко зібрав усіх юних модників та модниць. Своєрідним гаслом цього майстер-класу став вислів: «Яка різниця, скільки років вашим кедам, якщо ви йдете в них по Парижу?» Викладачі наголошували увагу на тому, що час змінюється, але не змінюється стиль успішних людей. Вони не приділяють багато уваги вибору одягу, натомість мають  час для  саморозвитку. Простий спосіб бути взнаваним – мати незмінний образ, так як це робить Стів Джобс наприклад. Школярі зрозуміли, що відмова від великого гардеробу має багато переваг: більше часу для родини, друзів, хобі  та менші витрати часу, грошей, енергії. Тож тепер модники будуть користуватись правилом «меньше, але якісніше».

П`ятий тренінг, від говови студентської ради ФСУ Едуарда Бойко, зібав чималу кількість слухачів. Теми лідерства та “Team building” направлені на виявлення певних вольових рис характеру, вміння представити себе оточуючим. Адже є люди, котрі здатні керувати іншими та завжди чекають лестощів, а є ті, що піддаються такому натиску й зазвичай спрямовані на спокійний образ життя без втручання у простір інших. Немає “неправильних” людей, є окремі індивіди, з власними проявами характеру та темпераменту.

На завершення курсу  тренінгів  кожен школяр окрім позитивних емоцій та нових знань отримав  інформаційні матеріали щодо спеціальностей факультету. Це досвід був цікавий та цінний як для учнів, так і для  викладачів.

Посилання на фото: https://vk.com/album-1203141_241838803

Рая Волошина