Зовсім нещодавно, а саме 31 жовтня,   на базі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки  відбувся дискусійний  літературник за творчостю найпомітнішої поетеси другої половини ХХ століття – Ліни Костенко.

Спеціально для цього заходу робітники бібліотеки зробили невелику виставку найвідоміших  збірок її віршів, таких як «Гармонія крізь тугу дисонансів», «Мандрівки серця», «Мадонна Перехресть»…

Але мова йшла про одну книжку – перший прозовий роман Ліни Костенко «Записки українського самашедшого», який майже одразу став українським бестселером.

Його написано від імені 35-річного комп’ютерного програміста, який на тлі особистої драми глибоко й болісно переживає усі проблеми нашого часу. У світі надмірної ДЕЗінформації і тотального відчуження він прагне подолати прірву між чоловіком і жінкою, між родиною і професією, між Україною і світом. Поданий роман –  це насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників та сучасної публіцистики.

Літературник організували за ініціативою Наукового сектора факультета соціології та управління. Товариство постійно розвивається і впроваджує нові форми проведення своїх заходів. На фотографіях малюнки відображають те, як учасники побачили “Записки самашедшого” зі сторони індивідуального підходу та нестандартного мислення.

Голова сектора, Сніжана Бондаренко,  прокоментувала подібний формат заходу наступним чином: ” Формат литературника был смешан с форматом тренинга. Точнее с тренинга была взята практическая часть. А вообще целью литературника было выявить острые социальные темы, вопросы, которые Лина Костенко поднимает в своем романе…”.

Зустріч несла відкриту форму  для всіх бажаючих. Навіть ті, хто не читав твір зміг швидко зрозуміти його сенс та ідеї. Але не треба забувати й про більш досвідчене покоління – викладачів , присутність яких дуже важлива на подібних заходах з точки зору досвіду та багатого світогляду.

Творчість Ліни Костенко завжди неповторна, що й підтвердили гості літературника.

У кожного з нас різна дорога до сприйняття цієї поетеси, кожен знаходить лише своє особисте і рідне, проте жодну людину  вона  не залишає байдужою.

Існує ще безліч форматів літературних заходів – поетичні вечори,  презентації нових книг, зустрічі з письменниками. Всі вони дуже цікаві та пізнавальні. Науковий сектор  намагатиметься поступово їх реалізовувати, тож не залишайтесь осторонь, набувайте нового досвіду та діліться своїми враженнями с оточуючими.

Рая Волошина

4 thoughts on “Дискусійний літературник”

1. Can I simply say what a relief to seek out somebody who really is aware of what theyre talking about on the internet. You positively know how to carry an issue to light and make it important. More people must read this and perceive this facet of the story. I cant believe youre no more common because you definitely have the gift.

2. I simply wished to thank you so much once again. I am not sure the things that I could possibly have made to happen without the entire thoughts shown by you about such a theme. This has been an absolute terrifying concern in my view, nevertheless discovering a new skilled way you treated it forced me to weep over contentment. I will be happy for your advice and wish you find out what a great job that you are undertaking training some other people through the use of your web page. Probably you’ve never encountered all of us.

3. Thanks a lot for giving everyone a very special chance to read articles and blog posts from this blog. It is usually so enjoyable and as well , stuffed with a good time for me and my office friends to visit your website really three times every week to study the newest tips you have. And indeed, I am just actually impressed with your astounding principles served by you. Certain 3 tips on this page are certainly the simplest I have ever had.