aoyups_qbxe

Дискусійний літературник

Зовсім нещодавно, а саме 31 жовтня,   на базі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки  відбувся дискусійний  літературник за творчостю найпомітнішої поетеси другої половини ХХ століття – Ліни Костенко.

Спеціально для цього заходу робітники бібліотеки зробили невелику виставку найвідоміших  збірок її віршів, таких як «Гармонія крізь тугу дисонансів», «Мандрівки серця», «Мадонна Перехресть»…

Але мова йшла про одну книжку – перший прозовий роман Ліни Костенко «Записки українського самашедшого», який майже одразу став українським бестселером.

Його написано від імені 35-річного комп’ютерного програміста, який на тлі особистої драми глибоко й болісно переживає усі проблеми нашого часу. У світі надмірної ДЕЗінформації і тотального відчуження він прагне подолати прірву між чоловіком і жінкою, між родиною і професією, між Україною і світом. Поданий роман –  це насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників та сучасної публіцистики.

Літературник організували за ініціативою Наукового сектора факультета соціології та управління. Товариство постійно розвивається і впроваджує нові форми проведення своїх заходів. На фотографіях малюнки відображають те, як учасники побачили “Записки самашедшого” зі сторони індивідуального підходу та нестандартного мислення.

Голова сектора, Сніжана Бондаренко,  прокоментувала подібний формат заходу наступним чином: ” Формат литературника был смешан с форматом тренинга. Точнее с тренинга была взята практическая часть. А вообще целью литературника было выявить острые социальные темы, вопросы, которые Лина Костенко поднимает в своем романе…”.

Зустріч несла відкриту форму  для всіх бажаючих. Навіть ті, хто не читав твір зміг швидко зрозуміти його сенс та ідеї. Але не треба забувати й про більш досвідчене покоління – викладачів , присутність яких дуже важлива на подібних заходах з точки зору досвіду та багатого світогляду.

Творчість Ліни Костенко завжди неповторна, що й підтвердили гості літературника.

У кожного з нас різна дорога до сприйняття цієї поетеси, кожен знаходить лише своє особисте і рідне, проте жодну людину  вона  не залишає байдужою.

Існує ще безліч форматів літературних заходів – поетичні вечори,  презентації нових книг, зустрічі з письменниками. Всі вони дуже цікаві та пізнавальні. Науковий сектор  намагатиметься поступово їх реалізовувати, тож не залишайтесь осторонь, набувайте нового досвіду та діліться своїми враженнями с оточуючими.

Рая Волошина