Показник довіри до Мустафи Найема та Сергія Лещенка

16.10.2014Студенти факультету соціології та управління Запорізького національного університету 16 жовтня мали нагоду провести півтори години в товаристві відомих українських журналістів, в недалекому майбутньому народних депутатів – Мустафи Найема та Сергія Лещенка.

Як справжні професіонали своєї справи, вони були зустрінуті сотнями зацікавлених студентських очей і щедрим прийомом завідуючого кафедри журналістики Віктора Костюка, який традиційно подарував шановним гостям фірмові футболки з написом: «ЖУРФАК».

Протягом зустрічі підіймалися різні актуальні питання. Основна увага приділялася двом найяскравішим темам, які турбували студентів. Це те, що мало відношення безпосередньо до гостей, їхньої професії та життєвого шляху, й тема політики, стосовно якої і Мустафа, і Сергій змінюють позицію, перетворюючись з спостерігачів-аналітиків на політичних діячів.

Найем і Лещенко – ці прізвища знайомі загалу завдяки стійкій та активній громадській позиції їхніх носіїв-журналістів, які тримають руку на пульсі української політики досить давно. Мустафа і Сергій – не тільки колеги, а й друзі, що мають як багато спільного, так і відмінного. Наприклад, як ми дізналися із зустрічі, їхній шлях в журналістику мав різні джерела. Мустафа, який отримав технічну освіту, потрапив в професію «через закоханість». Спочатку в дівчину, а потім вже в роботу. За час перебування в журналістській сфері Найем, як він сам зізнався, пережив певну еволюцію поглядів: спочатку здавалося, що «важко бути чесним, об`єктивним», але пізніше зрозумів, що чесним бути набагато простіше, аніж розуміти процес, про який ти пишеш, переживати сумніви щодо доцільності, коректності матеріалу. Сергій же працює за фахом, обожнює свою справу, але визнає, що розчарування, з якими через певні обставини іноді стикаються українці, не обходять журналістів, а навпаки – давлять на них ще дужче тоді, коли віра в певну людину, політика, про якого писали, виявляли до нього довіру, руйнується.

16.10.2014(1)Обидва журналісти мали різний професійний досвід, однак, у питанні освіти думки друзів одностайні. Мустафа Найем озвучив їхню позицію таким чином: «Есть качества, которые должны быть присущи каждому журналисту, но которым нельзя научить. Это любопытство, чувство собственного достоинства и любовь к тому, что ты делаешь».

Наявність вищеперерахованих якостей у Сергія Лещенка та Мустафи Найема безсумнівна, бо вони майже в один голос стверджували, що «журналістика – це найкраща професія в світі». Однак, місяць тому вони зробили, за їхніми словами, певно, найскладніший моральний вибір у своєму житті – поміняти диктофон на депутатський портфель. Обставини, що склалися в Україні, жорстока реальність і несправедливість змусили Найема та Лещенка балотуватися у парламент. Вони засвідчують, що мають як малі, так і масштабні ідеї, проекти, які, на їхню думку, необхідно реалізувати. Потрібно дозволити громадянам України спостерігати за роботою Верховної Ради не з екранів телебачення, а наживо – «з балконів» зали парламенту. Змусити політиків показувати громадськості те, чим вони володіють, тобто створити умови для належного медіа контролю за тими, кого забезпечує народ країни. А з більш глобальних проблем, що потребують рішення, – це засилля передвиборчої реклами, на яку безпідставно витрачається купа грошей, і, відповідно, спонсорування олігархами політичної системи, що не дозволяє конкурувати партіям на суто ідеологічному та програмному рівні.

Закінчив зустріч завідуючий кафедри журналістики, зауваживши, що наповнений слухачами зал – показник поваги до гостей як до професійних журналістів, а також аванс довіри їм як майбутнім політикам!

Пересипко Марія

Ремонт стекол, химчистка салона, полировка кузова на http://remontgruzovik.ru/publ/kody_neispravnostej_dlja_avtonomki_webasto/1-1-0-26/ Ремон трещин и сколов быстрый.