На ФСУ відбулось засідання політологічного клубу за участі поважних гостей

9.10.2014Студенти факультету соціології та управління 9 жовтня 2014 року зустрілися з головою правління Комітету виборців України, громадським діячем, політичним експертом та журналістом – Черненко Олександром Миколайовичем і головним редактором «Еспресо TV» – Денисенко Вадимом Ігоровичем.

Зустріч пройшла у форматі «запитання-відповідь». Те, що гості пов`язані з політикою і висувають свої кандидатури на парламентських виборах у складі «Блоку Петра Порошенка», визначило теми спілкування, які були в певній мірі політичні. Та зустріч зовсім не була схожою на агітацію, скоріш, походила на обмін досвідом обізнаних в політичній сфері людей з тими, хто тільки прагне самореалізуватися в цій галузі. Були порушені питання виборів, політичних технологій, маніпуляцій виборцями, їх права та обов`язки.

Олександр Черненко, як людина практично знайома з виборчою системою України, зазначив, що, на його думку, перші парламентські вибори (1990 р.) були найчеснішими. У 1994 році президентсько-парламентські вибори були також відносно чесними. Саме тоді його знайомий Роман Безсмертний, на той час 28-річний вчитель, виграв вибори в своєму окрузі. А вже з 1994 року «в політику прийшли гроші». І з кожним роком виборчий процес ставав все гіршим і гіршим. Однак, у 2006 році парламентські вибори знову пройшли чесно, а Партія Регіонів набрала 32,13 % голосів. Вибори Президента в 2014 році були погано організованими, що пояснюється умовами, в яких проводився вищезазначений захід. Щодо дострокових парламентських виборів, які відбудуться 26 жовтня 2014 року, Черненко дуже сподівається, що вони відбудуться чесно. Але при цьому голова правління Комітету виборців України не виключає велику вірогідність можливих проблем в південно-східних областях України, в тому числі і в Запорізькій.

9.10.2014(1)На запитання «Чому не вдалося змінити закон про вибори?» О. Черненко відповів: «Хто міняє закон? Верховна Рада. А ті, хто балатувався до парламенту, не були зацікавлені у зміні закону». В. Денисенко до відповіді колеги додав, що зараз де-факто змінити закон чесним шляхом неможливо. «Ми йдемо на перевибори, саме через те, що ВР не здатна на нормальну дію», – додав політик.

Також студенти й гості обговорили одну з найважливіших проблем – люстрацію. В. Денисенко зауважив, що у випадку не проведення люстрації зараз, вона все одно обов`язково буде здійснена потім, адже це було однією з ідей революції. А як відомо, незавершеної революції не буває.

Ще на початку зустрічі Олександр Черненко побажав всім перед тим, як голосувати, думати! Можна сказати, що це і стало головною темою зустрічі.

З цього заходу студенти винесли багато корисної інформації та досвіду, який їм неодмінно знадобиться у майбутньому.

Дар’я Скотницька