Круглий стіл тему: «Шляхи вирішення проблеми готовності студента спеціальності «соціальна робота»

14 травня волонтерським секторо1м «Студентське серце» факультету соціології та управління проведено круглий стіл на тему «Шляхи вирішення проблеми готовності студента спеціальності «соціальна робота».

Організатором даного заходу виступили студенти спеціальності «соціальна робота», волонтери ФСУ. Підтримали ініціативу студентства деканат та викладачі, а також студентська рада факультету соціології та управління. Учасниками круглого столу стали запрошені представники державних структур та громадського сектору в сфері соціальної роботи:Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької обласної державної адміністрації, ЗОГО «Флоренс», Управління праці та соціального захисту населення по Заводському району, Заводський районний ЦСССДМ, Запорізького територіального центру соціального обслуговування, Запорізького обласного центру профілактики та боротьби з СНІДом” та ЗГО «Центр розвитку кар’єри «Професіонали». Серед учасників і видатні науковці факультету соціології та управління Запорізького національного університету, викладачі Запорізького національного технічного університету, Класичного приватного університету і представники студентства Запорізького національного університету, Запорізького національного технічного університету, Класичного приватного університету, випускники ВУЗівм.Запоріжжя за спеціальністю «соціальна робота»,волонтери.

Метою круглого столу було обговорення можливостей та напрямів формування готовності студентів спеціальності «соціальна робота» до професійної діяльності. В ході проведення круглого столу були розглянуті наступні питання:проблема готовності студента спеціальності «соціальна робота» до майбутньої професійної діяльності; можливості розвитку професійної компетентності студентами даної спеціальності; адаптація випускників спеціальності «соціальна робота» до вимог професійної діяльності. Також, було підняте до обговорення питання – роль волонтерства як засобу накопичення професійного досвіду та фактору формування професійної готовності студентів спеціальності «соціальна робота» до практичної діяльності.2

Учасники «круглого столу» визнали, що в рамках ефективного співробітництва між державними вищими навчальними закладами, установами, що надають соціальні послуги та здійснюють соціальний захист, та громадськими організаціями, необхідно: розробити та впроваджувати комплексну програму з розвитку волонтерської діяльності в м.Запоріжжя; залучати практиків соціальної роботи до участі у різних заходах (тренінги, лекції, круглі столи) для студентів щодо особливостей практичної діяльності соціального працівника.3

Отже, проблема професійної готовності студентів повинна стати предметом соціальної політики держави та органів місцевого самоврядування, оскільки від цього залежить якісне та ефективне формування інституту соціальної роботи, що відображається на стабільному підвищенні рівня життя громади та вирішенні знакових соціально-економічних завдань держави. Результатом зустрічі стала резолюція схвалена учасниками круглого столу «Шляхи вирішення проблеми готовності студентів спеціальності «соціальна робота» до професійної діяльності».