Місто Запоріжжя отримало якісних соціологів

IMG_6660

Ринок маркетингу та соціології м. Запоріжжя поповнився якісними фахівцями, випускниками «Школи прикладної соціології», запущеної студрадою факультету соціології та управління ЗНУ.

З 4 по 28 березня тривав ексклюзивний для м. Запоріжжя проект «Школа прикладної соціології», ініційований Веселовською Анастасією, головою сектору соціологічних досліджень студради факультету соціології та управління. Командою проекта виступав актив сектору – Микола Мариняк, Голоднова Вероніка, Козло Марія, Чечелюк Наталія та Ломінська Дар’я.

Темою проекту стало “Проведення та організація фокус-групових досліджень в реальних ринкових умовах”.

Мета проекта – підготувати майбутніх соціологів та політологів до роботи в реальних ринкових умовах, використовуючи якісну методологію (фокус-групи), яка є популярним інструментом маркетингових та соціологічних  досліджень.

28 березня 2013 року відбулася презентація результатів фокус-групового дослідження на тему: «Образ справжнього та сучасного чоловіку в українському кінематографі. Стан сучасного кінематографу».

Замовнику соціологічного дослідження був презентований кінцевий результат  дослідження та надані рекомендації щодо коректування сценарію короткометражного фільму, який буде цікавим для глядачів та успішним на фестивалях та конкурсах короткого метра.

IMG_6664

Учасники «Школи прикладної соціології»  змогли самі, особисто, прийняти участь у  презентації результатів  та  отримати безцінний досвід спілкування  з замовником. Наша команда підійшла до даного дослідження з великою відповідальність та зацікавленістю.

Щодо вражень самих учасників «Школи прикладної соціології», то можна сказати, що вони задоволені проведенням цього проекту:

Юргинаjpg

Юлія Юргіна (політолог, 1 курс): «Записуючись до «Школи прикладної соціології», я очікувала отримати величезний багаж досвіду проведення такого виду соціологічного дослідження, як фокус-група. Зараз, коли наша робота підходить до кінця, я розумію, що мої очікування були значно применшені.
В процесі проведення третьої фокус-групи, в якій я безпосередньо приймала участь, я дізналася безліч деталей, які допоможуть отримати якісні результати даного дослідження: починаючи від кави-брейка, і закінчуючи користуванням спеціальною відеоапаратурою, якою мені вдалося навчитися користуватися.
Я впевнена, що отримала певні навички у сфері соціології, адже наші організатори не просто пояснювали нам хід дослідження, а й допомагали осягнути незрозумілі соціологічні речі. Мені, як майбутньому політологу, це надзвичайно необхідно для подальшого навчання.
Я вдячна організаторам даного проекту за чудову можливість приймати участь у фокус-групі, адже ця сфера досліджень мало розкрита і в нашому регіоні, та і в державі взагалі. Тоді як ми мали можливість відкрити щось нове не лише для себе, а, можливо, і для прикладної науки».

Цурашенко

Цурашенко Настя (соціолог, 1 курс): «Во время участия в 3 фокус-группе я получила массу впечатлений и полезных практических навыков, которые понадобятся в моей  дальнейшей практической деятельности, как социолога. Я была поражена ходом и содержанием дискуссии, а также, наблюдая за работой модератора, я приобрела опыт, который поможет мне налаживать и поддерживать контакты с людьми. Буду рада принимать участия в подобных проектах».

ТерещенкоАнастасия Терещенко (соціолог, 3 курс): «Благодаря опыту участия в данном проекте, узнала что качественные методы исследований кардинально отличаются от количественных. Это было интересно, так как до этого глубоко изучали лишь количественные. Очень понравилось наблюдать за проведением самих фокус-групп. Как лучше себя вести модератору, чтобы добиться от информантов большей и нужной информации. Анализ-это было самое сложное, но и самое интересное, ведь люди часто выражали такие мысли, которые просто сперва не укладывались в голове. Таким образом, могу сказать, что мне было интересно участвовать в таком проекте. Спасибо организаторам за такую идею».

Анна Виговська

Анна Виговська (соціолог, 2 курс): «Наша фокус – группа была первым опытом в организации подобных мероприятий. Даже не думала, что это будет как захватывающе! Безумно интересно знакомится с новыми людьми, с профессионалами своего дела.

Самое важное, для меня это то, что я приобрела много новых навыков, получила бесценный опыт организации и проведений исследований используя метод фокус групп, познакомилась с новыми людьми. А так же очень важный момент – это то, что нам удалось сформировать настоящую команду, дружный и добросовестный коллектив людей которые любят свое дело».

БогдановськаБогдановська Тетяна (соціолог, 4 курс) сказала: «Я дуже рада, що у мене з’явилася можливість взяти участь у такому проекті. За  такий короткий час,  змогла на практиці реалізувати отримані теоретичні знання. Це неоціненний досвід, який я б не змогла отримати самостійно. Я залишилася задоволена організацією, час був проведений з користю та позитивними емоціями, у веселій компанії зацікавлених та активних людей. Сподіваюся, що подібні проекти будуть проводиться і наступні роки».

Іван Шиханцов (соціолог, 1 курс): «Мої враження: цікавий, потрібний і корисний проект. Досвід, отриманий тут, є потужною базою для старту в професійній діяльності соціолога. Дуже класні враження від рроботи. Професійна організація, хороша команда й купа знань, котрі знадобляться в подальшому. Такі проекти потрібно розвивати і надалі».

Варто зазначити, що “Школу прикладної соціології” успішно закінчили не всі участники. Випускники проекту, які пройшли весь курс школи отримають грамоту та подяку за активну діяльність в межах проекту від ректору ЗНУ. Результати дослідження презентовані не тільки замовнику, але й на щорічному “Гендерному форумі” та на Міжнародній науково-практичній конференції “Соціальне прогнозування”, яка проходить на базі нашого факультету.

Учасниками «Школи прикладної соціології» були здобуті вміння та навички: проведення та організація фокус-групових досліджень:

• виявлення потреб замовника,
  • розробка програми дослідження та гайду,
  • набір інформантів,організація фокус-груп,
  • навички модерування фокус-груп,
  • транскрибація аудіо-матеріалів,
  • попередній та остаточний аналіз матеріалів,
  • написання звіту,
  • презентація результатів дослідження замовнику.

Організатори Школи вдячні за підтримку проекта деканом факультету соціології та управління Лепським Максимом Анатолійовичем, та за професіоналі рекомендації під час його проведення та організації.
А також висловлюємо подяку за проведення майстер-класів Кузьмичовою Надією Юрієвною (директором “Центру незалежних соціологічних досліджень ЗНУ”) для учасників Школи.

Тепер ми можемо пишатися випускниками “Школи прикладної соціології”, що стали на шлях набуття професіоналізму в області фокус-групових досліджень, які є такими затребуваними на ринці маркетингових послуг сьогодні.

Як говориться, початок є більш ніж половина всього! Бажаємо успіхів та подальшого самовдосконалення учасникам та організаторам проекту! Та до зустрічі у нових проектах.

P.S. Було проведено три фокус-групи серед фахівців сфери кінематографу, журналістики, поціновувачів кіно.  Результати яких можна переглянути за наступними посиланнями: 123 фокус групи.

IMG_6649 2