лого нашей школы 1

Стартувала перша в Україні школа прикладної соціології в м.Запоріжжя

4 березня 2013 року стартувала перша в Україні школа прикладної соціології в м.Запоріжжя, що реалізується сектором соціологічних досліджень факультету соціології та управління Запорізького національного університету.

Здебільшого соціологічні школи базуються на опанування теоретичних засад соціології, якісна відмінність даної школи є її прикладна специфіка. Учасники школи працюють з реальним замовником дослідження, безпосередньо приймають участь у всіх етапах організації та проведення фокус-групового дослідження, та будуть самостійно його презентувати.

Мета школи прикладної соціології – підготувати учасників до роботи соціологом в реальних ринкових умовах, використовуючи якісну методологію дослідження (фокус-групи).

(на фото Анастасія Веселовська здійснює презентацію проекту учасникам)

Учасниками школи є активні, замотивовані студенти та абітурієнти факультету соціології та управління у кількості 12 осіб, які відібрані на конкурсних засадах шляхом розгляду заявок та індивідуальної співбесіди. З самого початку, вони отримали мотиваційний поштовх до якісному опанування знань, які даються на школі, від декана факультету соціології та управління Максима Лепського та голови студради факультету Микити Шляхового.

За перші три дня учасникам школи був проведен тренінг по роботі з замовником студентами магістратури соціальної роботи на факультеті – Марією Мокроусовою та Ілоною Величко; спілкування з реальним замовником дослідження за допомогою рольової гри; розробка теоретичних засад дослідження.

Що стосується особистих вражень учасників від старту школи прикладної соціології, то Сікорська Ольга, студентка 3 курсу факультету, сказала, що: «Школа прикладної соціології –  неперевершена можливість поєднати теорію і практику. Тут можливо розширити познання в області не тільки дослідницької практики, але й отримати організаційний досвід».

Абітурієнтка факультету Павлюченко Світлана, яка навчається у Запорізькому навчально-виховному комплексі “Вибір”, 11 клас, зазначила, що: «Перед тим, як піти до Школи прикладної соціології, я довго не могла вирішити до якого саме ВНЗ хочу вступити. Завдяки активній участі у тренінгах з досвідченими активістами сектору соц.досліджень, зрозуміла, що маю подавати документи саме на факультет соціології та управління. Мені дуже близька ця сфера, мене зацікавили люди, які там навчаються та навчають, я відчуваю себе як у своїй тарілці і впевнена, що не пожалкую про свій вибір».

Проект Школа прикладної соціології ініціював сектор соціологічних досліджень студради факультету, а саме Анастасія Веселовська (голова сектору), Микола Мариняк (заступник), Дар’я Ломінська, Марія Козло, Наталія Чечелюк, та Вероніка Голоднова. Проект спрямований на передачу практичного досвіду та підтримку комунікації між студентами та абітурієнтами факультету. Одним з основних завдань Проекту є підготовка і виховання якісних спеціалістів в області соціології.

(на фото виступають Тетяна Богдановська та Ольга Сикорська)

(на фото Анастасія Цурашенко, Ірина Овчаренко, Оксана Кофтун)

(на фото Дарія Ломінська та Микола Мариняк)

(на фото Вероніка Голоднова та Анна Виговська)